a „Tanuljunk emberséget az állatoktól”, azaz LEHUA
(Learning Humanity from Animals) elnevezésű, nemzetközi oktatási projekt záró konferenciáját
2018. november 09-én, pénteken, 9.30-tól tartottuk
a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében.

A konferencia plenáris előadásai az emberi és az állati viselkedés párhuzamait, az ember természethez fűződő viszonyának emóciós, attitűdformáló jelentőségét tárgyalják. Az ezt követő gyakorlatorientált műhelymunkák során pedig a projektben kidolgozott módszertani tréning játékos, és az önmegismerést segítő foglalkozásaiba nyerhetnek betekintést.
A résztvevőket Prof. Dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója köszöntötte.

A plenáris szekció előadásai - levezető elnök: Sándor István

 • Suhajda Virág (szakmai vezető, Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány): Emberek és állatok - a nyelvben is élő kapcsolat
 • Pléh Csaba (pszichológus, akadémikus, CEU, Kognitív Tudományi Tanszék): Válogatás az állat modellek között, mikor az embert keressük 
  Az ember megértéséhez sokszor fordulunk állati viselkedés mintázatokhoz. Az előadás bemutatja, hogy a modern primatológia versengést és együttműködést kiemelő elméletei milyen ihletést adtak az emberi viselkedés értelmezéséhez.
 • Barta Zoltán (tanszékvezető egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, Evolúciós Állattani Tanszék): Utódgondozás élesztőknél?
  Az utódok gondozása általánosan elterjedt az állatvilágban. Az előadásban arra keresünk választ, hogy e viselkedés kiterjeszthető-e egy másik, sokkal egyszerűbb felépítésű élőlénycsoportra, az élesztőkre. Az elméleti és laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy igen.
 • Kray Zsuzsa (IUCN CEC, Természetvédelmi Világszövetség Kommunikációs és Oktatási Bizottság): Mindannyiunk otthona. Jó kapcsolat a természettel - jó kapcsolat önmagunkkal és a Földdel.
  A természettel való kapcsolódás pozitív hatásai az emberre az egészség, az oktatás és a kultúra területén már bizonyítottnak látszanak. Hogyan segítsük elő ezeket a kapcsolódásokat úgy, hogy ne csak számunkra legyen előnyös, hanem a rajtunk kívül a Földön élők számára is?
 • Pongrácz Péter (hab. egyetemi docens, ELTE Etológiai Tanszék): Állati emberek, emberi állatok – Az emberi viselkedés egyes tényezői az etológus szemével
  Önzetlenség, hűség, csoport-tudat, őszinteség és csalás, féltékenység és szerelem – megannyi tulajdonság, amely az emberi magatartás leírásakor használatos. Vajon mindennek van-e megjelenési formája az állatok körében is? Értelmezhető-e az emberi magatartás tisztán a biológia alapján, és van-e értelme az "emberi" tulajdonságokat kutatni állatok esetében?

A koferencia párhuzamos foglalkozásokkal folytatódott:

 • „Kapaszkodók a mesék segítségével”  Suhajda Virág (Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány, Magyarország) foglalkozása a Tanodúban.
 • „Miért ijedős az orrszarvú – állati érzékelés”  Sándor István és Szabon Márta (Fővárosi Állat-és Növénykert) foglalkozása a varázshegyi Felfedezőtérben.
 • "Undorító vagy sem? - Bagolyköpet elemzés alapfokon" – Komáromi Réka és Papp Judith (MILVUS Csoport, Románia) foglalkozása a varázshegyi Darwin-laborban.
 • "A közlegelők tragédiája - avagy az együttélés szabályai" – Borvak Mária (Tandem. n.o., Szlovákia) foglalkozása a Barlangteremben.
 • „Állati helyszínelés”  Koczor-Dombi Rita és Horváth Alexandra (Fővárosi Állat-és Növénykert) foglalkozása a varázshegyi Felfedezőtérben.

A konferenciát a LEHUA tréningeken részt vett pedagógusokkal, pszichológusokkal, ifjúsági vezetőkkel közös kerekasztal beszélgetés zárta. A levezető, visszajelző
gyakorlatokat Szekeres Eszter (pszichológus, Rogers Személyközpontú Oktatásért) vezette.