2017 11 21 LEHUA Budapest 293Korán reggel, eső, munkanap. Sztereotípiák szerint nem pont az élmény jut eszembe, pedig ezek a szavak is jellemzik a LEHUA élménynapját. Na, akkor nézzük más oldalról!

Állatkert, játék, nevetés, önfeledt tanulás, minőségi idő. Így hogy hangzik?

2017. november 21-én rendeztük meg a Rogers Alapítvány és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös élménynapját. A téma az erasmus plusos projektünk a „Tanuljunk emberséget az állatoktól” (Learning Humanity from Animals – LEHUA) volt. Összesen harmincöten voltunk, ebből négy ember az Állatkerttől, nyolcan a Rogerstől, huszonhárom résztvevő pedig sok más helyről érkezett. Voltak iskolapszichológusok, erdei iskolavezetők, kutyaterapeuták, művelődésszervezők, egyetemi oktatók, környezeti nevelők, egyetemi hallgatók, tanárok. Olyan emberek, akiknek a profiljába vág mind az EMBER és az ÁLLAT. Továbbá a Rogerstől részt vett Hajtman „Hajti” Gábor, aki jelenleg EVS önkéntesünk és előtte, közben és utána is sokat segít a projektben.

Mit csináltunk?

  • összeszedtünk jó gyakorlatokat az állatok és nevelés témakörén belül
  • megnéztük a Moszkvából érkezett jegesmaci tesókat meg a néhány hetes elefántbébit
  • fogtunk óriáskígyót, patkányt, szakállas agámát, nyuszit, gilisztát
  • ettünk finom szendvicseket, pogácsákat
  • sokat tanultunk állatokról, spontán és direkt módon is
  • szimulációs játékban voltunk hangyák, denevérek, orrszarvúk
  • kipróbáltuk a „tapidobozt”
  • megteremtettük a „dzsungel törvényeit”
  • kapcsolatokat építettünk, beszélgettünk, figyeltünk

Azt hiszem eredményesen zártuk a napot, igazán sok ÉLMÉNNYEL.

Komárno 2018 12017. november 23-án zajlott a Zichy-pontban a LEHUA interaktív workshop, mely a Tanuljunk emberséget az állatoktól! címet viselte, és az volt a célja, hogy ismertesse az Erasmus+ projekt eddigi eredményeit, és hogy feedbacket kérjen a jelenlévőktől a már elkészült részekre, illetve saját élményt nyújtson. Az esemény a koraesti órákban zajlott, és ifjúsági munkások, pedagógusok, szociális munkások, táborvezetők, a formális és nem formális oktatást képviselő szakemberek vettek rajta részt.

A rövid megnyitó után a LEHUA bemutatására került sor, megtudtuk, hogy a TANDEM a budapesti Rogers Alapítvánnyal, Fővárosi Állat- és Növénykerttel és a Milvus Group-pal közösen dolgozik a nemzetközi projekt megvalósításán. Az élvezetes közös munkát ismerkedéssel folytattuk – nem is akármilyen módon, egy „állatos” történettel kellett bemutatkoznunk. Volt vidám történet, szívmelengető, szomorú, de mindegyik azt segítette, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz egy-egy állat „segítségével”. Ezután az este saját élmény része következett, a hátán hegyet hordó csótány meséjével foglalkoztunk. A szimbólumok, melyekkel dolgoztunk, a falevél, a dió, a kő és a hegy volt, és egy helyzetgyakorlat során egymás vállára helyeztük ezeket a terheket. Ezután meghallgattuk a csótány meséjét, és a mese önismereti szintjeivel dolgoztunk, egyéni módon. Levezetésként a csoportos mandalakészítésben mélyültünk el, ehető terményekkel és apró tárgyakkal.

Az értékes első rész után a szakmai rész és a visszajelzések köre következett. Bemutatásra került a jó gyakorlatok gyűjteménye, és nem csupán egy konkrét gyakorlat felépítését volt lehetőségünk véleményezni, hanem a képzés további lefolyásáról és célkitűzéseiről is értesülhettünk. Az információ-szint után a Bloom-taxonómia legmagasabb szintjével, az értékeléssel is dolgoztunk, a képzési területek fontossági sorrendjét állíthattuk fel a projektben. A tartalmas szakmai részt az egész este reflexiójával és írásos visszajelzéssel zártuk, valamint azzal a jóleső érzéssel, hogy újra gazdagodtunk, tanultunk valamit - ezúttal az állatoktól.

Komárno 2018 2

MILVUS2017 október 9-én és november 21-én kerültek megrendezésre a Milvus Csoport által szervezett Multiplikációs Események. Míg az októberin nagyobb hangsúlyt fektettünk a Jó gyakorlat gyűjtemény bemutatására, több játék, tevékenység tesztelésére, addig a novemberi eseményen a tréning anyag bemutatása és megvitatása volt a központban.

Az első esemény a marosvásárhelyi Vármúzeum konferencia termében zajlott, itt 12 külsős és 5 Milvus Csoport képviselője vett részt. A tevékenységek egy része természetközelibb környezetben, a vár udvarán zajlottak. A résztvevők különböző egyesületek részéről voltak, mint pl. Outward Bound Romania, Adept Foundation, Schubz nevelési központ, Marosvásárhelyi Állatkert, Joseph Haltrich Líceum Segesvár, Művészeti Egyetem. Szívesen részt vettek minden tevékenységekben, sőt új ötletekkel gazdagították ezeket. Egyik kedvenc játék a denevérek tájékozódása volt, ahol a visszajelzések alapján 2 variációval kibővíthettük a Best Practice Collection-t.

A második eseményt egy Facebook event segítségével hirdettük meg és itt 10 külsős és 2 Milvus Csoport képviselő volt jelen. A résztvevők a Zöldfény Alapítványt, Marosvásárhelyi Állatkertet, Kulcs Szociálpedagógusok Egyesületét képviselték. A projekt és partnerek bemutatása után, röviden vázoltuk a megrendezésre kerülő februári tréning anyagát, a struktúráját és kipróbáltunk több tevékenységet is a leírtak közül. A legnagyobb sikere a tapintós doboznak volt (Érzékek dobozának neveztük) amiben csiga és kagyló háztól, az őz agancsáig sok mindent fel lehetett ismerni a tapogatás segítségével, még a madár fészekanyagot is.

A résztvevők kézhez kapták a pályázat rövid bemutatóját, illetve a projekt bemutató szórólapot.

Mindkét esemény a visszajelzések begyűjtésével zárult.