a „Tanuljunk emberséget az állatoktól”, azaz LEHUA
(Learning Humanity from Animals) elnevezésű, nemzetközi oktatási projekt záró konferenciáját
2018. november 09-én, pénteken, 9.30-tól tartottuk
a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében.

A konferencia plenáris előadásai az emberi és az állati viselkedés párhuzamait, az ember természethez fűződő viszonyának emóciós, attitűdformáló jelentőségét tárgyalják. Az ezt követő gyakorlatorientált műhelymunkák során pedig a projektben kidolgozott módszertani tréning játékos, és az önmegismerést segítő foglalkozásaiba nyerhetnek betekintést.
A résztvevőket Prof. Dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója köszöntötte.

A plenáris szekció előadásai - levezető elnök: Sándor István

 • Suhajda Virág (szakmai vezető, Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány): Emberek és állatok - a nyelvben is élő kapcsolat
 • Pléh Csaba (pszichológus, akadémikus, CEU, Kognitív Tudományi Tanszék): Válogatás az állat modellek között, mikor az embert keressük 
  Az ember megértéséhez sokszor fordulunk állati viselkedés mintázatokhoz. Az előadás bemutatja, hogy a modern primatológia versengést és együttműködést kiemelő elméletei milyen ihletést adtak az emberi viselkedés értelmezéséhez.
 • Barta Zoltán (tanszékvezető egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, Evolúciós Állattani Tanszék): Utódgondozás élesztőknél?
  Az utódok gondozása általánosan elterjedt az állatvilágban. Az előadásban arra keresünk választ, hogy e viselkedés kiterjeszthető-e egy másik, sokkal egyszerűbb felépítésű élőlénycsoportra, az élesztőkre. Az elméleti és laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy igen.
 • Kray Zsuzsa (IUCN CEC, Természetvédelmi Világszövetség Kommunikációs és Oktatási Bizottság): Mindannyiunk otthona. Jó kapcsolat a természettel - jó kapcsolat önmagunkkal és a Földdel.
  A természettel való kapcsolódás pozitív hatásai az emberre az egészség, az oktatás és a kultúra területén már bizonyítottnak látszanak. Hogyan segítsük elő ezeket a kapcsolódásokat úgy, hogy ne csak számunkra legyen előnyös, hanem a rajtunk kívül a Földön élők számára is?
 • Pongrácz Péter (hab. egyetemi docens, ELTE Etológiai Tanszék): Állati emberek, emberi állatok – Az emberi viselkedés egyes tényezői az etológus szemével
  Önzetlenség, hűség, csoport-tudat, őszinteség és csalás, féltékenység és szerelem – megannyi tulajdonság, amely az emberi magatartás leírásakor használatos. Vajon mindennek van-e megjelenési formája az állatok körében is? Értelmezhető-e az emberi magatartás tisztán a biológia alapján, és van-e értelme az "emberi" tulajdonságokat kutatni állatok esetében?

A koferencia párhuzamos foglalkozásokkal folytatódott:

 • „Kapaszkodók a mesék segítségével”  Suhajda Virág (Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány, Magyarország) foglalkozása a Tanodúban.
 • „Miért ijedős az orrszarvú – állati érzékelés”  Sándor István és Szabon Márta (Fővárosi Állat-és Növénykert) foglalkozása a varázshegyi Felfedezőtérben.
 • "Undorító vagy sem? - Bagolyköpet elemzés alapfokon" – Komáromi Réka és Papp Judith (MILVUS Csoport, Románia) foglalkozása a varázshegyi Darwin-laborban.
 • "A közlegelők tragédiája - avagy az együttélés szabályai" – Borvak Mária (Tandem. n.o., Szlovákia) foglalkozása a Barlangteremben.
 • „Állati helyszínelés”  Koczor-Dombi Rita és Horváth Alexandra (Fővárosi Állat-és Növénykert) foglalkozása a varázshegyi Felfedezőtérben.

A konferenciát a LEHUA tréningeken részt vett pedagógusokkal, pszichológusokkal, ifjúsági vezetőkkel közös kerekasztal beszélgetés zárta. A levezető, visszajelző
gyakorlatokat Szekeres Eszter (pszichológus, Rogers Személyközpontú Oktatásért) vezette.

 

Egy hetes, 13-29 éves korosztálynak szóló önismereti tréningünk kiosztható munkafüzete. A tréningcsomag további elemei: a feladatok részletes leírását tartalmazó Tréneri kézikönyv és egy Tréningvázlat.

Tanuljunk emberséget az állatoktól! tréningünk résztvevői munkafüzete - magyarul

Fise de lucru pentru participanti - románul

Hogyan segít az egymással és a környezetükben élő állatokkal való találkozás jobban megismerni önmagunkat? A mintegy negyven játékleírást tartalmazó gyűjteményt elsősorban fiatal felnőttekkel foglalkozó szakembereknek (tanároknak, trénereknek, táborszervezőknek, ificsoportok vezetőinek) ajánljuk. A gyűjtemény négy nyelven (angolul, magyarul, románul és szlovákul) érhető el.

Tanuljunk emberséget az állatoktól! – játékgyűjtemény - magyarul

Colecție de bune practici - románul

Best Practice Guide - angolul

Egy hetes önismereti tréningünk vázlata, melyet elsősorban 13-29 éves fiatal felnőttekkel foglalkozó szakembereknek (tanároknak, trénereknek, táborszervezőknek, ificsoportok vezetőinek) ajánljuk. A tréningvázlatban található feladatok részletes leírásai Tréneri kézikönyvünkben találhatóak. A tréningcsomagot egy Résztvevői munkafüzet teszi teljessé.

Tanuljunk emberséget az állatoktól! – tréningvázlat - magyarul

Plan de training - románul

2017 11 21 LEHUA Budapest 293Korán reggel, eső, munkanap. Sztereotípiák szerint nem pont az élmény jut eszembe, pedig ezek a szavak is jellemzik a LEHUA élménynapját. Na, akkor nézzük más oldalról!

Állatkert, játék, nevetés, önfeledt tanulás, minőségi idő. Így hogy hangzik?

2017. november 21-én rendeztük meg a Rogers Alapítvány és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös élménynapját. A téma az erasmus plusos projektünk a „Tanuljunk emberséget az állatoktól” (Learning Humanity from Animals – LEHUA) volt. Összesen harmincöten voltunk, ebből négy ember az Állatkerttől, nyolcan a Rogerstől, huszonhárom résztvevő pedig sok más helyről érkezett. Voltak iskolapszichológusok, erdei iskolavezetők, kutyaterapeuták, művelődésszervezők, egyetemi oktatók, környezeti nevelők, egyetemi hallgatók, tanárok. Olyan emberek, akiknek a profiljába vág mind az EMBER és az ÁLLAT. Továbbá a Rogerstől részt vett Hajtman „Hajti” Gábor, aki jelenleg EVS önkéntesünk és előtte, közben és utána is sokat segít a projektben.

Mit csináltunk?

 • összeszedtünk jó gyakorlatokat az állatok és nevelés témakörén belül
 • megnéztük a Moszkvából érkezett jegesmaci tesókat meg a néhány hetes elefántbébit
 • fogtunk óriáskígyót, patkányt, szakállas agámát, nyuszit, gilisztát
 • ettünk finom szendvicseket, pogácsákat
 • sokat tanultunk állatokról, spontán és direkt módon is
 • szimulációs játékban voltunk hangyák, denevérek, orrszarvúk
 • kipróbáltuk a „tapidobozt”
 • megteremtettük a „dzsungel törvényeit”
 • kapcsolatokat építettünk, beszélgettünk, figyeltünk

Azt hiszem eredményesen zártuk a napot, igazán sok ÉLMÉNNYEL.