DSC09052 (Nagy)

A Milvus Csoport 2018 őszén több alkalommal ismertető és népszerűsítő foglalkozásokat, workshopokat szervezett a LEHUA – Tanuljunk emberséget az állatoktól! (2016-3-HU01-KA205-002032) nemzetközi projekt keretén belül.

Első alkalommal a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia kar épülete szolgált helyszínül, ahol többnyire felnőttoktatás terén érdeklődő biológia és pszichológia szakos hallgatók vettek részt. A kétnapos rendezvényen jelen volt a magyarorszszági partnerszervezet 3 tagos küldöttsége, nekik lehetőségük nyílt betekintést nyerni a későőszi botanikus kert nyújtotta érdekességekbe is. Ezt a kétnapos program november 16-17-én került megrendezésre Komáromi Réka és Papp Judith vezetésével.

 

Második alkalommal marosvásárhelyre szerveztünk egy egynapos tevékenységet, ennek keretén belül a LEHUA projekt szellemi termékeiből merítve két modult sikerült feldolgoznunk a részvevőkkel. Többnyire biológusok, Phd hallgatók, kutatók, környezeti nevelésben jártas szakemberek voltak jelen és ennek tudatában próbáltunk az projekt önismereti és pszichológiai részére kiélezni a napi programot. A projektben kidolgozott anyag biológiai konnotációja egy kicsit a háttérbe szorult, de csak annak érdekében, hogy minél többet tudjunk megmutatni és átadni az önismereti és feldolgozó részekből.

Harmadik alkalommal, januárban a kolozs megyei pedagógusok állatian indították az új évet, ami a saját maguk fejlesztését illeti. Tizenöt érdeklődő és az újra nyitott tanár és tanító vett részt a Lehua szellemiségén és gyakorlatban is használható tudásanyagán alapuló továbbképzőn. A három részből felépített képzés váltakozva nyújtotta az ismeretet és a szórakozást egyaránt. A workshopot Szállasi Noémi és Dáné Endre vezették, akik mindketten a Milvus Csoport résztvevőjeként a LEHUA-tréning 2018 augusztusi tesztelésén vállalták, hogy a tréningen tanultakat a következő időszakban továbbadják.

A résztvevőknek élményalapú tanulásban volt részük és mindenki nagyon hasznosnak tartotta a foglalkozásokat, illetve elmondásuk szerint valós készségekkel, nem csak információval gazdagodtak.

„Egy ilyen projekt fontos, hasznos mivel az állatok szeretetét nem lehet könyvből megtanulni, megtanítani."

Bartha Denisa

DSC09084 (Nagy) 20181215 173713 (Nagy) DSC09106 (Nagy)