ZOOBUDAPESTAz állatkertek a világon ma már fontos természet-megőrzési központok, szerepük vitathatatlan az élővilág sokszínűségének, azaz a biodiverzitásnak a megőrzésében. Az állatkertek az élőhely- és fajmentő programok, a kutatómunka, és a jól összehangolt tudományos és szakmai ismeretgyűjtés mellett egyben oktatási és kulturális intézmények.

A Budapesti Állatkertben 1966 óta folyik klasszikus értelemben vett oktatómunka. Kezdetben ez gyermekcsoportok szakvezetését jelentette, a 90-es évektől azonban kialakult egy széleskörű nevelési-oktatási tevékenység. Jelenleg a Budapesti Állatkert Ismeretterjesztő Osztályán éves oktatási tematika és kínálat által meghatározott és szakmai kapcsolatokkal rendelkező oktatóközpont működik. Évente több, mint 10 000 tanulni vágyó felnőtt és diák, gyermek részesül a zoopedagógusok közvetlen ismeretterjesztő munkájában, és 60 000 fölött van azoknak szervezetten érkező gyermekcsoportoknak és pedagógusoknak a száma, akik ezen felül igénybe veszik az állatkert adta informális oktatási lehetőségeket.

A zoopedagógia célcsoportjai: oktatási intézmények (óvodák, iskolák, főiskolák, egyetemek) szervezetten érkezett csoportjai, pedagógusok, családok, baráti körök, felnőtt csoportok valamint a sajátos nevelési igényű gyerekek.

Az állatkert fő oktatási-nevelési profilja, szerepvállalása: A fenntarthatóságra nevelés szellemében megfogalmazott szemléletformálás közvetítése minél szélesebb látogatói kör számára változatos és széleskörű állatkert-pedagógiai módszerek és eszközök felhasználásával. Szakmai együttműködések kiépítése környezeti neveléssel, valamint intézményes oktatással és neveléssel foglalkozó hazai és nemzetközi szervezetekkel.

A Budapesti Állatkert oktatási célja, hogy az élővilágról és annak megőrzésében való szerepéről felelősen gondolkodó gyermekeket neveljen és felnőtteket képezzen. Ennek megvalósításához az élővilágról szóló ismeretek átadását, rendszerezését, elmélyítését végzi, valamint szemléletformáló tevékenységet folytat. A zoopedagógus elsődleges feladata tehát megismertetni és megszerettetni az élővilágot, valamint felhívni a figyelmet annak sérülékenységére, védelmére.

A hagyományos oktatási módszerek mellett a zoopedagógia módszerei sokban hasonlítanak más környezeti nevelési módszerekhez, az ismeretátadás a megfigyelésen alapszik, melynek során egyszerre több érzékszerv is működésbe lép. Az állatkerti oktatás motivációs értéke jóval nagyobb, mint a hagyományos tantermi oktatásé. A zoopedagógus az együttes kognitív, affektív és motorikus fejlesztést tűzi ki céljául az állatkerti foglalkozás során.

Az állatkert oktatási tevékenységében és ismeretterjesztési felületeinek kialakításában nagyon sok kolléga vesz részt (állatgondozók, állatbemutatósok, állatorvosok, grafikus, dekoratőr, stb.). A NAT-hoz igazított állatkerti tanórák (formális oktatás), foglalkozások vezetését 5 zoopedagógus kolléga látja el. A nem-formális ismeretterjesztési programok kialakítását (állatbemutatók, interaktív kiállítások, témaasztalok preparátumokkal, rövid interaktív előadások) állatgondozók és más állatkerti szakemberek segítségével végzik a zoopedagógusok.

A zoopedagógusok módszertani tréningeket is szerveznek, ahol óvodai nevelőtestületeknek, iskolai munkaközösségeknek, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, környezeti nevelési szakembereknek szerveznek tréningeket a zoopedagógia módszertana témakörben. Egyéb szerveződésben (pl. cégek számára) csapatépítő tréningek megszervezését is vállalják.

A FÁNK pedagógusai több hazai és nemzetközi pedagógiai közösségnek is a tagjai (Magyar Állatkertek Szövetsége oktatási munkacsoportja, KOKOSZ, Környezeti Nevelési Egyesület, Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Zoopedagógiai Szervezete, Nemzetközi Zoopedagógiai Szövetség)

Kapcsolat:

Budapest Zoo & Botanical Garden
1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.
Telefon: (+36-1) 273-4900,
(+36-1) 273-4901
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Web:  Budapest Zoo and Botanical Garden 
Facebook:  Budapest Zoo and Botanical Garden